La Història de Mataró Retro

 L´Inici
Tot va començar quan un el meu oncle, Joan Lluís Roig i Ontangues va morir a principis del 2006, ell en va encomanar la seva afició per el cinema i les filmacions en format domèstic de super 8, a part de filmar a la família i les seves excursions de montanya, també enregistrava events i festes de la ciutat, com la festa major, fires locals i de barri. Després de la seva mort, tot aquest material fílmic va arrivar a les meves mans, posant al dia i reparant antics projectors de cinema finalment durant el visionat dels films en vaig adonar del gran valor històric que tenien aquelles imatges. Descartant la posibilitat d´entregar-ho a un fons cultural o arxiu va ser quan se´m va ocórrer oferir-ho a tothom mitjançant l´eina de comunicació més potent que mai haviem tingut, internet. L´hivern de 2010 neix Mataró Retro.

A l´esquerra Joan Lluís Roig i la seva esposa Teresa Pagès, a l´dreta un fotograma de cinema super 8 on veiem el meu oncle manipiulant material fílmic.



Comencem a promocionar Mataró Retro
El mes de març de 2010 iniciem una petita campanya de publicitat insertant anuncis en l´edició de paper de la revista Capgròs, sense cap resó mediàtic ni noticia relacionada amb l´existència d´imatges inèdites de la ciutat de més de 35 anys d´antiguitat.

Anunci publicat a la revista Capgròs durant el mes de març de 2010. 



Devant de les poques visites a la plana web per les inserccions en anuncis de l´edició de paper decidim pasar a la versió digital del Capgròs, durant els mesos de maig a juliol de 2010 apareix un banner a la pàgina principal, tampoc acomseguim cap noticia ni resó mediàtic que fomenti l´existència del nostre projecte.

Imatge de pla plana web on i apareixia un banner animat desde abril a juliol de 2010.


Mataró Retro i l´Imac (Institut Municipal d´Acció Cultural) 
L´Institut Municiapl d´Acció Cultural es va adonar de l´existència de la nostra web, després d´una reunió amb una de les funcionaries, no amb el regidor de cultura el sr. Sergi Penedès, se´ns  va proposar que cedisim tots els films de Les Santes per així ells incorporar-ho al seu fons documental i videos a internet, la contrapartida era insertar un link desde la web oficial de Les Santes per informar d´imatges de la Festa Major dins del projecte Mataró Retro. Jo tenia alguna cosa més en ment que cedir totes les imatges a l´Imac, on una estudiant en pràctiques tenia que editar els clips de video, estem parlant d´un arxiu audiovisual inèdit i històric , i per a mi, de gran valor sentimental, però bé, en nom de la cultura estava a punt d´accedir, però en vaig frenar al demanar una compensació econòmica, almenys per totes les hores de "telecine" que havia invertit per digitalitzar film super 8 a video HD, la resposta de la funcionaria va ser "de diners ni un centim perqué no tenim pressupost", peró vosaltres sabeu el que costaria digitalitzar tot aquest material si els ho portés en format original de cinema? ... Ho sento Andreu però no ens demanis diners, va ser la resposta.

I aquí va acavar la nostra aventura amb l´Insititu d´Acció Cultural de l´ajuntament de Mataró, tots els mataronins han d´estar agraïts a aquest organisme per l´increible esforç d´haver insertat un link en la web oficial de Les Santes per deixar constància d´una de les poques finestres a internet que mostra i preserva el passat audiovisual de la ciutat. http://www.lessantes.cat/



Recopilant pel.licules
Els nostres films va despertar interés en el departament de Fundació Caixa Laietana, s´estava preparant l´exposició "La Sardana fa Festa" i per un dels audiovisuals que es projectava feien falta imatges antigues de la ciutat relacionades amb aplecs  de sardanes, en algunes de les pel.licules que teniem apareixien cobles de la ciutat, peró era poc material, llavorns s´en va encedra la bombeta i en va venir al cap en Maties Paloma, vell conegut meu que haviem compartit feines de video,  en "Paloma" deseguida va accedir però amb la condició de que no dongués res a l´ajuntament, gràcies a ell l´arxiu de Mataró Retro es va ampliar considereblament amb més Festa Major, Els Tres Tombs, Fires de l´Arbre, un festival de l´escola de Sant Josep i més aplecs de sardanes. En Maties ara està jubilat, antigament tenia la botiga de fotografia al carrer Hospital, i posteriorment al carrer MItja Galta, estic molt agraït per la seva desinteresada col.laboració i aportació d´imatges inèdites i de gran valor cultural per la ciutat.

L´exposició es va fer el març de 2010 a la Sala d´Exposicions de Caixa Laietana, fruit d´aquella col.laboració se´ns va cedir el film "Setmana Sardanistica" del 1963, part d´una sèrie d´actes que Caixa Laietana va encarregar al cineasta mataroní Enric Fité en motiu del centenari de l´entitat financera.






Per veure el clip de l´exposició:



Un setmanari local anomenat El Tot Mataró
 A finals del mes de juny de 2010 vaig rebre una trucada d´en Cugat Comes, periodiste  del setmanari El Tot, havia descobert el films de la nostra web i estava molt interesat en publicar- ho com a notícia.
Després d´una llarga entrevista i un parell de fotografies de l´Anna Aluart la noticia apareixia en l nº 1441 del 2 de juliol de 2010, recuperable en format digital desde la web del setmanari mataroní.

Interiorment pensava que era imposible que es publiqués la totalitat de l´ entrevista, a més, no havia gastat ni un centim en publicitat en aquest mitjà de comunicació, estava equivocat, la publicació mostra fil per randa, i que jo recordi, tot el que vaig explicar al Cugat, tres pàgines del setmanari dedicat al Mataró Retro, sense cap interés comercial, ni contrapartida en publicitat, i com diu el mateix Comes per obrir l´article: "Sense que ningú ho demanés, fruit de l´empenta particular, sense ajudes públiques ...", després d´aquella publicació les visites a la web es van disparar i moltissima gent per fi coneixia  el projecte.


Per recuperar l´entrevista en versió digital:

El Tot Mataró, número 1441 del 2 al 8 de juliol del 2010. 


P